تعریف ارتقا سلامت
تعریف ارتقای سلامت( Health Promotion ) :
در اولین کنفرانس بین المللی اوتاوا – 1986 ارتقای سلامت به مفهوم توانمند سازی مردم درشناخت عوامل تاثیرگذار بر سلامت فردی – اجتماعی وتصمیم گیری صحیح درانتخاب رفتارهای بهداشتی و درنتیجه رعایت شیوه زندگی سالم تعریف شده است. به طو رخلاصه ارتقای سلامت عبارت از روند توانمند سازی افراد برای افزایش کنترل و بهبود سلامتی شان می باشد. برقراری عدالت ، محیط مناسب ،اکوسیستم پایدار،صلح ،دسترسی به خدمات ،تضمین درآمد،تغذیه ،آموزش به عنوان شرایط اولیه و زیر بنایی ارتقای سلامت معرفی شدند.با توجه به تعریف ارتقای سلامت نتیجه گیری می شود که :
- ارتقای سلامت فراتر از آموزش سلامت وپیشگیری از بیماری ها می باشد.
- ارتقای سلامت بر تجزیه و تحلیل و توسعه ظرفیت سلامتی افراد تاکید دارد.
دیدگاه کلی نگر ارتقای سلامت ، در نظر گرفتن سلامت روانی و اجتماعی در کنار سلامت فیزیکی می باشد.
رویکردهای ارتقای سلامت شامل :
1- رویکرد پزشکی( کنترل عوامل خطر فیزیولوژیک )
2- رویکرد رفتاری( تصیح عوامل شیوه زندگی)
3- رویکرد اجتماعی – محیطی ( در جهت وضعیت های عمومی)
درحقیقت حرکت از رویکرد افراد سالم به سمت جوامع سالم و در نهایت حرکت به سوی محیط و اجتماعات سالم می باشد. ارتقای سلامت، ارتقای سلامت مبتنی بر شواهد می باشد.
سلامت توسط افراد در محیط زندگی روزمره آن ها خلق می گردد.جایی که آنها در حال یادگیری ؛ اشتغال، و تفریح و ... هستند. رویکرد محیطی در رابطه با ارتقای سلامت مرتبط با محیط زندگی می باشد.بدین وسیله سلامت افراد درمکان هایی که بیشتر اوقات را درآن به سر می برند تقویت می گردد.یعنی این که رویکرد محیطی ارتقای سلامت دارای تجربه اجتماعی و توسعه سازمانی می باشد.
منبع : http://www.healthpromotionresource.ir/